Net als Hilversum werd de nabij gelegen gemeente Zeist op 7 mei 1945 bevrijd door de 49th West Riding Infanteriedivisie, ook wel de Polar Bears genoemd. Hilversum in de Oorlog bezit een fotoalbum met foto's van deze intocht.


Album

Het album heeft een typische jaren '40 stijl omslag. De vakken aan de binnenkant zijn gemaakt voor postkaarten, maar men kon hier uiteraard ook foto's in plaatsen van postkaart formaat. Er zitten in totaal 22 foto's in het album.

Inleiding

Het album wordt ingeleid met een korte samenvatting van de bevrijding. De datum 5 mei is incorrect; dit moet 7 mei zijn. Vermoedelijk is dit album dan ook enkele jaren na de bevrijding samengesteld.

Inleiding fotoalbum. Collectie Hilversum in de Oorlog.

Omslag fotoalbum. Collectie Hilversum in de Oorlog.

De tekst luidt als volgt:

Vrij!

Foto's genomen tijdens de intocht der Geallieerden in Zeist. De eerste auto's kwamen door Zeist om +- 9.30 uur. 's ochtends op maandag 5 mei. Een uur voor de intocht werden nog enige personen met opzet gedood of gewond door SS op motorfietsen en dan een R.kruis - auto der SS.

De Bevrijdingsintocht van Zeist

Bevrijdingsintocht van Zeist. Collectie Hilversum in de Oorlog.

NSB-kantoor Zeist

De NSB was opgedeeld in verschillende districten. De meeste grote gemeentes hadden hun eigen NSB afdeling, waaronder Zeist. Het partijkantoor van de NSB in Zeist zat aan de 1e Dorpsstraat. Tijdens de bevrijding heeft de bevolking van Zeist dit NSB kantoor geplunderd. De ruiten zijn ingegooid en de propagandamaterialen zijn vernietigd. Tijdens de bevrijding werden overal in Nederland dit soort plekken geplunderd om de giftige propaganda van de bezetter te vernietigen.

Plunderen van het NSB-kantoor te Zeist, Collectie Hilversum in de Oorlog.

NBS leden bij Slot Zeist. Collectie Hilversum in de Oorlog.

Slot Zeist

In 1940 vestigde de Ortskommandantur van Zeist onder leiding van Major Gutsche in het slot.

In de nacht van 8 op 9 februari brandde de linkervleugel van Slot Zeist bijna volledig af door nalatigheid van de Duitse militairen.

Vlak na de oorlog werden in het Slot tijdelijk politieke gevangenen vastgezet tot ze over werden geplaatst naar grotere kampen voor collaborateurs. Hierna trok de Canadese Entertainment Committee in het Slot.

Bron:

https://www.slotzeist.nl/slot-zeist/geschiedenis/

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.