Staakt! Staakt! Staakt! Februaristaking in Hilversum

Op 25 en 26 februari 1941 vond de grootste verzetactie plaats in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, de Februaristaking. De staking begon in Amsterdam en verspreidde zich over andere plaatsen waaronder Hilversum.

25 februari

Gerrit Meerbeek was een meubelmaker bij Fokker in Amsterdam. Toen hij van de staking in Amsterdam hoorde trok Meerbeek gelijk naar de NSF (Nederlandse Seintoestellen Fabriek) om daar medewerkers over te halen om de werkzaamheden neer te leggen en te gaan staken. Met succes, de ruim 4.000 medewerkers van de NSF liepen massaal in een menigte de fabriek uit om te gaan staken. 

26 februari

Een dag later, op 26 februari trokken mensen van alle soorten functies naar het centrum van Hilversum. De stakers liepen naar het Dudok gemeentehuis waar de Wehrmacht zich huisveste. Aangezien hier wegblokkades waren liepen de stakers naar het oude raadhuis op de Kerkbrink. Uitonbekende bronnen werd er gedacht dat ongeveer 10.000 mensen uit Hilversum en omstreken naar het centrum trokken voor de staking.

Duitse reactie

De bezetter was woedend. De Wehrmachtbefehrshaber in den Niederlanden Friedrich Christiansen reageerde met een kennisgeving dat alle bedrijven per 27 februari de werkzaamheden moesten hervatten. Ook was er een algemeen samenscholingsverbod, men mocht waar dan ook geen menigten meer vormen. Bij overtreding van deze bevelen stonden zware straffen waaronder de doodstraf.

Kennisgeving Wehrmachtbefehrshaber in den Niederlanden Friedrich Christiansen als reactie op de februaristaking, 26 februari 1941. Collectie Hilversum in de Oorlog.

Staakt! Staakt! Staakt! verzetspamflet. Beeldbank WO2 - NIOD.

Kennisgeving SS Polizeiführer Hanns Albin Rauter aan de bevolking van Amsterdam. Collectie Hilversum in de Oorlog.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.