Over ons en onze missie
Stichting Hilversum in de Oorlog is een in 2020 opgerichte stichting die zich bezig houdt met de geschiedenis van Hilversum en omstreken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wij houden ons bezig met allerlei educatieve activiteiten zoals het houden van gastlessen, inrichten van tentoonstellingen en het maken van publicaties. Wij hebben als doel om de regionale verhalen uit de Tweede Wereldoorlog te documenteren en over te dragen aan toekomstige generaties. Dit doen wij geheel op vrijwillige basis.
Bestuur

Robin Gouwswaard
Voorzitter Stichting Hilversum in de Oorlog
Sinds 2015 verzamelt Robin materiaal uit de Tweede Wereldoorlog, waarbij hij zich vanaf 2017 specifiek richt op objecten en documenten uit Hilversum en de directe omgeving. In datzelfde jaar begon hij zich actief in te zetten om oorlogsverhalen uit de regio vast te leggen, voornamelijk aan de hand van zijn uitgebreide collectie.
Robin verzorgt gastlessen op scholen, helpt bij het opzetten van tentoonstellingen en levert materiaal voor publicaties. In het dagelijks leven is hij antiquair, met een specialisme in documentatie uit de Tweede Wereldoorlog. Tot zijn klanten behoren tal van (inter)nationale musea, herinneringscentra, onderzoekers en verzamelaars.
Via internet en beurzen speurt Robin voortdurend naar materiaal over Hilversum en omgeving tijdens de oorlogsjaren, met als doel deze stukken terug te brengen naar de regio waar ze thuishoren en ze vervolgens te onderzoeken.

Merle Lammers
Secretaris Stichting Hilversum in de Oorlog
Sinds 2017 ondersteunt Merle het onderzoek naar Hilversum en omgeving tijdens de Tweede Wereldoorlog. Merle heeft een master in Militaire Geschiedenis (UvA) en is gespecialiseerd in de impact die oorlog heeft op mensen en samenlevingen.
Merle vindt het belangrijk om de verhalen te blijven vertellen en aandacht te besteden aan de mensen achter de documenten en objecten. Diepgravend (archief)onderzoek is daarbij van cruciaal belang. Ze is dan ook regelmatig in het archief te vinden. Het beheer van de social media kanalen van Stichting Hilversum in de Oorlog valt grotendeels onder haar verantwoordelijkheid.
Vanaf 2023 doet Merle als historisch onderzoeker aan de Universiteit Utrecht in opdracht van de Gemeente Hilversum onderzoek naar de gemeente tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast is Merle historisch onderzoeker bij Stichting Monumentenbezit.

Eddy Gouwswaard
Penningmeester Stichting Hilversum in de Oorlog
Eddy ondersteunt zijn zoon Robin al jaren met zijn hobby. Zo hebben zij samen al duizenden kilometers afgelegd om de nieuwste aanwinsten voor de collectie op te halen.
Eddy is verantwoordelijk voor de meeste logistieke handelingen zoals het vervoeren en inpakken van het materiaal voor tentoonstellingen en lezingen. Vanuit zijn creatieve en technische achtergrond denkt hij altijd efficiënt mee over de beste manier om iets tentoon te stellen.
Van beroep is hij lasser en is door zijn werk veel op het Mediapark te vinden, waar hij bekend staat als ''Iron Eddy'' vanwege zijn laswerk.
Overzicht activiteiten
2019
Februari 2024 - Gastles 'Hilversum in Oorlogstijd', Savornin Lohmanschool Hilversum
2020
Februari - Tentoonstelling in het Raadhuis Hilversum
April - Aanleveren uniek beeld- en documentatiemateriaal boek Een stad op drift van Geraldien von Frijtag
2021
April - Tentoonstelling in de Regenboogkerk Hilversum
September- Tentoonstelling Grote Kerk Hilversum
2022
April - Mini-symposium 'Het fotografisch geheugen van de Tweede Wereldoorlog'
April - Bijdrage expositie in Kamp Vught
April - Tentoonstelling Museum Hilversum
2023
Oktober - Gastles 'Hilversum in Oorlogstijd', Violenschool Hilversum
2024
Januari - Bijdrage documentaire ''Het verhaal van Hilversum'', door FC Klap
Februari - Gastles 'Propaganda', Violenschool Hilversum
April - Lezing kindergemeenteraad Hilversum
Mei - Podcast Hilversum in de Oorlog
Mei - Juni - Tentoonstelling Erfgoedhuis Hilversum
Augustus - Bijdrage documentaire ''Het verraad van Hilversum'' door de EO
September - Bijdrage Pop-Up Market Garden Museum Veghel
Oktober - Organiseren Herdenking Oktoberrazzia 1944-2024
2025
Januari - Hilversumse delegatie bezoekt de dodenherdenking in Bramsche, toespraak tijdens de herdenking
Maart - Mei - Tentoonstelling Erfgoedhuis Hilversum
Maart - Lezing Historisch Café Hilversum
Maart - Juni - Tentoonstelling Vestingmuseum Hilversum
Maart - Gastles 'Hilversum in Oorlogstijd', Violenschool Hilversum
April - Juni - Tentoonstelling Museum Hilversum
Ontstaan en onze missie
In 2015 begon de interesse over de Hilversumse oorlogsgeschiedenis bij de stichtingsvoorzitter Robin Gouwswaard. Uit historische belangstelling begon hij de Facebook groep ''Tweede Wereldoorlog 't Gooi''. Twee jaar later in 2017, begon de Facebookpagina ''Hilversum in de Oorlog''. Op deze Facebookpagina werden materialen uit de collectie van Gouwswaard getoond. Hier begon de bronvermelding ''Collectie Hilversum in de Oorlog'', de naam van zijn privécollectie.
In februari 2020 kreeg Hilversum in de Oorlog een plek buiten Facebook. De eerste tentoonstelling in samenwerking met de Gemeente Hilversum werd een feit in het raadhuis. Ook zijn er uniek beeld- en documentatiemateriaal aangeleverd voor het boek Een stad op drift van Geraldien von Frijtag, dit boek wordt in opdracht van het Museum Hilversum geschreven. Na het uitvoeren van deze activiteiten besloot Gouwswaard om samen met Merle Lammers Stichting Hilversum in de Oorlog op te richten, met educatie en voorlichting als doel. Dit doen we aan de hand van tentoonstellingen, lezingen en publicaties. De collectie van Robin Gouwswaard is aan de stichting voor educatie en voorlichting in bruikleen gesteld. In april 2022 is besloten om ook een website voor de stichting op te zetten.
Samenwerkende partijen
Stichting Hilversum in de Oorlog is verbonden aan het Erfgoedhuis Hilversum. Dit Erfgoedhuis is een platform voor diverse verenigingen en erfgoed-organisaties die zich inzetten om de Hilversumse historie op de kaart te zetten en te behouden.
Gebruik beeldmateriaal
Documentatie, fotografie of objecten uit de ''Collectie Hilversum in de Oorlog'' zijn niet vrij te gebruiken door derden. Bij belangstelling gelieve contact op te nemen via het contact formulier.