Tentoonstellingen

Mei & Juni 2024 -  Erfgoedhuis Hilversum (Wegens succes verlengd!)

Vanaf 2 mei is in de Gooische Brink Passage een tentoonstelling te zien over de Tweede Wereldoorlog in Hilversum. De tentoonstelling is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Stichting Hilversum in de Oorlog en Erfgoedhuis HilversumEr is een selectie gemaakt uit de collectie van Robin Gouwswaard voor deze tentoonstelling. De tentoonstelling belicht de geschiedenis van Hilversum van bezetting tot bevrijding. Bezoekers kunnen aan de hand van diverse panelen, meer te weten komen over de Duitse inval en de aanwezigheid van Duitse troepen in Hilversum, de moedige daden van het verzet, de verschrikkelijke Jodenvervolging, de ingrijpende gebeurtenissen tijdens de Oktoberrazzia van 1944 en de vreugde van de bevrijding. In een vitrine zullen originele voorwerpen te zien zijn uit de bevrijdingsperiode.

De tentoonstelling is van 2 mei tot 2 juni 2024 gratis te bezoeken, locatie Gooische Brink in de achterzaal van Collectie Hilversum.

Donderdag t/m zondag van 12-17 uur.

Wegens succes verlengd!

Vanwege de grote belangstelling voor de tentoonstelling 'Hilversum in de Oorlog' is er besloten de tentoonstelling met een maand te verlengen. Ook is de grote vitrinekast met originele objecten uit de Tweede Wereldoorlog aangepast. De vitrine had in mei een bevrijdingsthema, nu is er gekozen voor het thema 1940-1945. Er zijn weer verschillende unieke objecten te zien met betrekking tot Hilversum in de Tweede Wereldoorlog.


April 2022 -  Museum Hilversum

Van 29 april tot en met 8 mei is de fototentoonstelling ''Vrijheid is niet vanzelfsprekend'' te zien in het Museum Hilversum aan de Kerkbrink. De tentoonstelling bestaat uit een selectie foto's uit de Tweede Wereldoorlog genomen in Hilversum, waaronder 25 foto's uit onze collectie.

Museum Hilversum - Nieuwe oorlogsfoto's voor het eerst getoond


April 2022 - Kamp Vught

In april 2021 ontvingen wij een fotoalbum van de Duitse soldaat Josef Freialdenhoven, een soldaat die een tijdje gestationeerd zat in kamp Crailo en aldaar ook de nodige foto's heeft gemaakt. Helaas waren enkele foto's door de verkoper uit het album verwijderd, zodat de verkoper hier meer geld aan kon verdienen. Drie foto's die uit het fotoalbum zijn gehaald waren van een deportatie van Joodse mensen bij het treinstation in Vught. Nationaal Monument Kamp Vught heeft deze drie bijzondere foto's aangekocht. Naar aanleiding van de vondst haalde de directeur van NMKV een al bestaande tentoonstelling ''De Jodenvervolging in foto's'' weer terug naar Nederland. In deze tentoonstelling ligt nu het fotoalbum uit onze collectie. Bij de tentoonstelling is het album digitaal in te zien.

 

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/voor-het-eerst-kijk-je-recht-in-het-gezicht-van-de-gedeporteerde-joden-uit-kamp-vught-hoe-doken-deze-unieke-beelden-ineens-op~bfd736fa/

https://www.nmkampvught.nl/bezoeken/actueel/agenda/2022/04/de-jodenvervolging-in-foto-s/

 


September 2021 - Grote Kerk Hilversum

Met Open Monumentendag 2021 hebben wij een expositie gehouden in de Grote Kerk aan de Kerkbrink te Hilversum. Hier hebben wij diverse materialen van het begin van de oorlog tot het einde van de oorlog tentoongesteld. De onderwerpen die aan bod kwamen waren als volgt: mobilisatie, luchtbeschermingsdienst, jodenvervolging, dwangarbeid, NSB, Duitse soldaten in Hilversum, voedseldroppingen, verzet, NBS (Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten) en tot slot de bevrijding.


April 2021 - Regenboogkerk Hilversum

Met betrekking tot een foto expositie van Hilversum tijdens en na de Tweede Wereldoorlog hebben wij een vitrine ingericht met diverse materialen uit de Tweede Wereldoorlog waaronder voornamelijk voorwerpen van de bevrijding.

https://www.gooieneemlander.nl/cnt/DMF20210504_57483014?utm_source=google&utm_medium=organic


Februari 2020 - Raadhuis Hilversum

In het kader van 75 jaar bevrijding hebben wij samen met de gemeente Hilversum twee vitrines ingericht voor een expositie in het raadhuis. De voorwerpen in de vitrine hebben allemaal te maken met (de aanloop naar) de bevrijding.