Tentoonstellingen
25 April t/m 1 Juni 2025 - Museum Hilversum
Beelden van oorlog & bevrijding. WOII in en rondom Hilversum is te zien vanaf vrijdag 25 april. De officiële opening is op woensdag 30 april van 15.00 tot 17.00 uur. Gratis te bezoeken in Museum Hilversum, zonder aanmelding. Neem je Museumkaart mee als je deze hebt, hiermee steun je het museum. Op Koningsdag (26 april) is het museum gesloten.
Persoonlijke verhalen en verboden foto’s
Opvallend zijn de vele foto’s die te zien zijn. Ze zijn gemaakt door amateurfotografen, vaak met gevaar voor eigen leven. In november 1944 werd straatfotografie verboden. Toch bleven mensen hun camera’s gebruiken. Ze verstopten ze in jassen en tassen, met een gat voor de lens zodat ze stiekem konden fotograferen. Foto’s ontwikkelen werd steeds lastiger door een tekort aan elektriciteit en materialen. Dankzij dit doorzettingsvermogen zijn waardevolle beelden bewaard gebleven. Ze geven een uniek en persoonlijk beeld van het leven tijdens de oorlogsjaren.
Wat gebeurde er in Hilversum en het Gooi?
De tentoonstelling zoomt in op gebeurtenissen in de regio. Je ontdekt hoe het Gooi onder water werd gezet tijdens een militaire inundatie en hoe voedselhulp de regio bereikte. Ook de aanwezigheid van de Duitse bezetter in Hilversumse scholen komt aan bod. Net als de rol van de omroepstudio’s en het Vliegveld Hilversum.
De tentoonstelling staat stil bij de Oktoberrazzia van 1944 en de Jodenvervolging, met onder meer het aangrijpende verhaal van de familie Hamel. Persoonsbewijzen – echt en vervalst – laten zien hoe de bezetter controle probeerde te krijgen over het dagelijks leven en hoe het verzet hielp om dit te omzeilen.
Een blik op de bevrijding
De bevrijdingsperiode zelf krijgt ook ruime aandacht. De eerste feestvierders gingen op 4 mei de straat op, terwijl de bevrijders pas op 7 mei Hilversum binnenreden. Duizenden mensen juichten hen toe.
Een tentoonstelling voor jong en oud
Beelden van oorlog & bevrijding. WOII in en rondom Hilversum is voor jong en oud. Jongeren maken kennis met het verleden van hun eigen omgeving. Ouderen herkennen misschien verhalen uit hun familie. De tentoonstelling verbindt lokale geschiedenis met persoonlijke verhalen.
De objecten zijn grotendeels afkomstig uit de collectie van verzamelaar Robin Gouwswaard (24) van Stichting Hilversum in de Oorlog. Hij bouwde in ruim tien jaar tijd een indrukwekkend archief op van beelden en voorwerpen uit de oorlogsjaren in Hilversum en het Gooi. Samen met historicus en secretaris van Stichting Hilversum in de Oorlog Merle Lammers, doet hij onderzoek naar de Hilversumse oorlogsgeschiedenis.
Locatie: Museum Hilversum
Kerkbrink 6, 1211 BX Hilversum
Open: maandag t/m zondag 11:00 -17:00 uur
Blije menigte voor het Gooiland Hotel. Collectie Hilversum in de Oorlog.
April t/m Mei 2025 - Historische Kring Laren
Voor de Historische Kring Laren hebben wij twee vitrines ingericht met voornamelijk materiaal uit onze collectie. In de vitrines zijn zaken te zien van het dagelijkse leven, het verzet en de bevrijding. Deze tentoonstelling is tot eind mei elke zaterdagmiddag te zien in het gebouw van de Historische Kring Laren.
Locatie: De Lindenhoeve Laren
Nieuweweg, 1251 KE Laren
Open: zaterdag 14:00 -16:00 uur
Maart t/m Juni 2025 - Het Nederlands Vestingmuseum
Op 21 maart 2025 is het precies 80 jaar geleden dat de Britse RAF (Royal Air Force) het hotel ''Het Bosch van Bredius'' heeft gebombardeerd. Naar aanleiding van deze gebeurtenis heeft het Nederlands Vestingmuseum de tentoonstelling ''Bommen op Naarden'' gemaakt, waar één van de bommen die toentertijd is afgegooid te zien zal zijn.
Naast de tentoonstelling ''Bommen op Naarden'' heeft het Vestingmuseum in samenwerking met Stichting Hilversum in de Oorlog een vitrine samengesteld over de Tweede Wereldoorlog in Naarden en Bussum. In deze vitrine is een selectie uit onze collectie ''Naarden & Bussum'' te zien.
Locatie: Het Nederlands Vestingmuseum
Westwalstraat 6, 1411 PB Naarden
Open: dinsdag t/m zondag 10:30 -17:00 uur
Maart t/m Mei 2025 - Erfgoedhuis Hilversum
Vanaf 20 maart is in Bibliotheek Hilversum een tentoonstelling te zien die de Tweede Wereldoorlog in Hilversum belicht. De tentoonstelling staat in het teken van 80 jaar vrijheid en bevat twee vitrines met materialen van de bevrijding, een grote karikaturenwand met bevrijdingsflyers en cartoons van de cartoonist Jan Nieuwenhuys.
80 jaar na de bevrijding wordt er opnieuw kunst van Jan Nieuwenhuys tentoongesteld in de historische villa Erica. Dit gebouw fungeerde na de bevrijding als de Maple Leaf Club, een ontmoetingsplek voor geallieerde militairen om samen te komen, te ontspannen en te feesten.
De tentoonstelling is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Stichting Hilversum in de Oorlog en Erfgoedhuis Hilversum. Er is een selectie gemaakt uit de collectie van Robin Gouwswaard (Stichting Hilversum in de Oorlog), uit de Collectie Hilversum en de bibliotheek, de familie Nieuwenhuys en het Vrijheidsmuseum Groesbeek.
De tentoonstelling is gratis te bezoeken van 20 maart tot en met 18 mei 2025, in de achterzaal van Art Hilversum in Bibliotheek Hilversum.
Locatie: Bibliotheek Hilversum
’s Gravelandseweg 55, 1217 EH Hilversum
Entree via ARTHilversum
Open: ma t/m zondag 12-17 uur
Mei & Juni 2024 - Erfgoedhuis Hilversum (Wegens succes verlengd!)
Vanaf 2 mei is in de Gooische Brink Passage een tentoonstelling te zien over de Tweede Wereldoorlog in Hilversum. De tentoonstelling is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Stichting Hilversum in de Oorlog en Erfgoedhuis Hilversum. Er is een selectie gemaakt uit de collectie van Robin Gouwswaard voor deze tentoonstelling. De tentoonstelling belicht de geschiedenis van Hilversum van bezetting tot bevrijding. Bezoekers kunnen aan de hand van diverse panelen, meer te weten komen over de Duitse inval en de aanwezigheid van Duitse troepen in Hilversum, de moedige daden van het verzet, de verschrikkelijke Jodenvervolging, de ingrijpende gebeurtenissen tijdens de Oktoberrazzia van 1944 en de vreugde van de bevrijding. In een vitrine zullen originele voorwerpen te zien zijn uit de bevrijdingsperiode.
De tentoonstelling is van 2 mei tot 2 juni 2024 gratis te bezoeken, locatie Gooische Brink in de achterzaal van Collectie Hilversum.
Donderdag t/m zondag van 12-17 uur.
Wegens succes verlengd!
Vanwege de grote belangstelling voor de tentoonstelling 'Hilversum in de Oorlog' is er besloten de tentoonstelling met een maand te verlengen. Ook is de grote vitrinekast met originele objecten uit de Tweede Wereldoorlog aangepast. De vitrine had in mei een bevrijdingsthema, nu is er gekozen voor het thema 1940-1945. Er zijn weer verschillende unieke objecten te zien met betrekking tot Hilversum in de Tweede Wereldoorlog.
April 2022 - Museum Hilversum
Van 29 april tot en met 8 mei is de fototentoonstelling ''Vrijheid is niet vanzelfsprekend'' te zien in het Museum Hilversum aan de Kerkbrink. De tentoonstelling bestaat uit een selectie foto's uit de Tweede Wereldoorlog genomen in Hilversum, waaronder 25 foto's uit onze collectie.
Museum Hilversum - Nieuwe oorlogsfoto's voor het eerst getoond
April 2022 - Kamp Vught
In april 2021 ontvingen wij een fotoalbum van de Duitse soldaat Josef Freialdenhoven, een soldaat die een tijdje gestationeerd zat in kamp Crailo en aldaar ook de nodige foto's heeft gemaakt. Helaas waren enkele foto's door de verkoper uit het album verwijderd, zodat de verkoper hier meer geld aan kon verdienen. Drie foto's die uit het fotoalbum zijn gehaald waren van een deportatie van Joodse mensen bij het treinstation in Vught. Nationaal Monument Kamp Vught heeft deze drie bijzondere foto's aangekocht. Naar aanleiding van de vondst haalde de directeur van NMKV een al bestaande tentoonstelling ''De Jodenvervolging in foto's'' weer terug naar Nederland. In deze tentoonstelling ligt nu het fotoalbum uit onze collectie. Bij de tentoonstelling is het album digitaal in te zien.
https://www.nmkampvught.nl/bezoeken/actueel/agenda/2022/04/de-jodenvervolging-in-foto-s/
September 2021 - Grote Kerk Hilversum
Met Open Monumentendag 2021 hebben wij een expositie gehouden in de Grote Kerk aan de Kerkbrink te Hilversum. Hier hebben wij diverse materialen van het begin van de oorlog tot het einde van de oorlog tentoongesteld. De onderwerpen die aan bod kwamen waren als volgt: mobilisatie, luchtbeschermingsdienst, jodenvervolging, dwangarbeid, NSB, Duitse soldaten in Hilversum, voedseldroppingen, verzet, NBS (Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten) en tot slot de bevrijding.
April 2021 - Regenboogkerk Hilversum
Met betrekking tot een foto expositie van Hilversum tijdens en na de Tweede Wereldoorlog hebben wij een vitrine ingericht met diverse materialen uit de Tweede Wereldoorlog waaronder voornamelijk voorwerpen van de bevrijding.
https://www.gooieneemlander.nl/cnt/DMF20210504_57483014?utm_source=google&utm_medium=organic
Februari 2020 - Raadhuis Hilversum
In het kader van 75 jaar bevrijding hebben wij samen met de gemeente Hilversum twee vitrines ingericht voor een expositie in het raadhuis. De voorwerpen in de vitrine hebben allemaal te maken met (de aanloop naar) de bevrijding.