Nieuws en persberichten

Tentoonstelling Hilversum in de Oorlog

22 April 2024

Vanaf 2 mei is in de Gooische Brink Passage een tentoonstelling te zien over de Tweede Wereldoorlog in Hilversum. De tentoonstelling is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Stichting Hilversum in de Oorlog en Erfgoedhuis Hilversum. Er is een selectie gemaakt uit de collectie van Robin Gouwswaard voor deze tentoonstelling. De tentoonstelling belicht de geschiedenis van Hilversum van bezetting tot bevrijding. Bezoekers kunnen aan de hand van diverse panelen, meer te weten komen over de Duitse inval en de aanwezigheid van Duitse troepen in Hilversum, de moedige daden van het verzet, de verschrikkelijke Jodenvervolging, de ingrijpende gebeurtenissen tijdens de Oktoberrazzia van 1944 en de vreugde van de bevrijding. In een vitrine zullen originele voorwerpen te zien zijn uit de bevrijdingsperiode.

De tentoonstelling is van 2 mei tot 2 juni 2024 gratis te bezoeken, locatie Gooische Brink in de achterzaal van Collectie Hilversum.

Donderdag t/m zondag van 12-17 uur.


Lezing kindergemeenteraad Hilversum

3 april 2024

Afgelopen week hield stichtingvoorzitter Robin Gouwswaard van Stichting Hilversum in de Oorlog voor de kindergemeenteraad een lezing. Eerst vertelden Harry Vogels en Lieke van Amstel over hun opa's. Daarna sprak Robin over Hilversum tijdens de Tweede Wereldoorlog, hier liet hij allerlei originele objecten zien uit de regio.

Bezoek aan Kamp Amersfoort

7 maart 2024

Vandaag bracht Stichting Hilversum in de Oorlog samen met 49 groep 8 leerlingen van de Violenschool een bezoek aan Nationaal Monument Kamp Amersfoort.

Het bezoek aan Kamp Amersfoort vond plaats in het kader van het project 𝘖𝘯𝘻𝘦 𝘰𝘱𝘢'𝘴 𝘪𝘯 𝘥𝘦 𝘰𝘰𝘳𝘭𝘰𝘨. Het eindproduct van dit project is een kinderboek, dat volgende maand verschijnt bij uitgeverij Elikser. Het boek gaat over het oorlogsverleden van de opa's van Lieke van Amstel en Harry Vogels. De opa van Lieke, Bas, zat gevangen in Kamp Amersfoort.


Jonge verzamelaar heeft indrukwekkende collectie van Hilversum in de oorlog: 'Het lokale maakt indruk'

13 januari 2024

De Gooi en Eembode interviewde de oprichter en voorzitter van Stichting Hilversum in de Oorlog over zijn collectie en het Hilversumse oorlogsverleden. Op 08 februari was het artilkel te lezen in het huis aan huis blad van Hilversumnieuws. (zie rechts)

Gooi en Eembode 13 januari 2024 - Jonge verzamelaar heeft indrukwekkende collectie van Hilversum in de oorlog: 'Het lokale maakt indruk'

 


Gastles Hilversum in Oorlogstijd, Violenschool Hilversum

17 oktober 2023

Afgelopen dinsdag gaf Stichtingsvoorzitter Robin Gouwswaard namens Stichting Hilversum In De Oorlog een gastles over de Tweede Wereldoorlog in Hilversum aan 49 leerlingen van de Violenschool in Hilversum! Dit was ter inleiding van het project van Harry Vogels en Lieke van Amstel over "goed fout". Uiteraard nam ik ook een aantal documenten en objecten uit mijn eigen collectie mee.

Het is belangrijk om leerlingen iets te leren over de geschiedenis van hun eigen stad of dorp. De geschiedenis wordt ook een stuk tastbaarder door originele stukken uit de oorlogsperiode te tonen.


Jonge verzamelaar stort zich op Hilversum in de oorlog

28 november 2022

Oneindig Noord Holland interviewde de oprichter en voorzitter van Stichting Hilversum in de Oorlog over zijn collectie en het Hilversumse oorlogsverleden.

Oneindig Noord Holland 28 november 2022 - Jonge verzamelaar stort zich op Hilversum in de oorlog

 
Mini-symposium: ‘Het fotografisch geheugen van de Tweede Wereldoorlog’

22 april 2022

Op 22 april 2022 sprak voorzitter Robin Gouwswaard namens Stichting Hilversum in de Oorlog op het Mini-symposium Het fotografisch geheugen van de Tweede Wereldoorlog over de rol van fotografie bij het collectieve geheugen van de Tweede Wereldoorlog en bij het geschiedenisonderwijs. Dit deed hij samen met Fotograaf Ahmet Polat, hoogleraar archiefwetenschap Charles Jeurgens, kunstgeschiedenis drs. Hanke Wiegand, journalist/auteur Ad van Liempt en directeur Museum Hilversum Stef van Breugel.

Museum Hilversum - Mini-symposium: ‘Het fotografisch geheugen van de Tweede Wereldoorlog’

Gooi en Eembode - ‘Het fotografisch geheugen van de Tweede Wereldoorlog’ in Museum Hilversum
Het gevonden wachtman uniform met de erkennungsmarke