Podcast Hilversum in de Oorlog

Podcastmaker Marc van de Kuilen maakte in samenwerking met NH Gooi en Stichting Hilversum in de Oorlog een podcast over Hilversum tijdens de Tweede Wereldoorlog. Elke week komen er twee afleveringen uit, in totaal zijn er zes afleveringen. Op deze pagina zijn de podcast afleveringen te beluisteren en worden de bijhorende artikels gedeeld.

Aflevering 1 - Jacob van Heumen, meidagen van 1940

Op 15 mei 1940 vallen de Duitse troepen Hilversum binnen en nemen de controle over de AVRO Radiostudio. Hilversum wordt daarmee in één klap de hoofdstad van de nazipropaganda. Robin vertelt over de geschiedenis. Marc gaat op zoek naar het persoonlijke verhaal van wachtmeester Jacob van Heumen (32) uit Kortenhoef.

Opblazen van de NSF zendmasten in mei 1940


Aflevering 2 - De Duitse bezetter

Hilversum is een aantrekkelijk dorp voor de nazi's. Het vliegveld, de radiostudio en de grote gebouwen die een uitstekende legeringsplaats zijn. Robin vertelt over de troepen en de kopstukken die in Hilversum waren. Marc neemt een kijkje in het persoonlijke leven van Wehrmachtsbefehlshaber in den Niederlanden, Friedrich Christiansen.

Bezetting van het Hilversumse Raadhuis

Hermann Göring divisie in Hilversum

Burgermeester Karel de Wijkerslooth de Weerdesteijn

De NSB in Hilversum


Aflevering 3 - Jodenvervolging

Geleid door de eerste NSB burgemeester van Hilversum is de propaganda hoofdstad als eerste middelgrote plaats Jodenvrij. Robin verteld over de familie Biallosterski, wat hebben zij te maken met Hilversum? En wat is hen overkomen? Marc gaat op een bijzonder bezoek bij een leeftijdsgenoot van Hans Peter Eisner.

Staakt! Staakt! Staakt! Februaristaking in Hilversum

Anti-Joodse maatregelen

Het lot van de familie Biallosterski


Aflevering 4 - Razzia in Hilversum

Door een tekort aan arbeidskrachten in Duitsland werd er op 23 oktober 1944 een razzia georganiseerd in Hilversum. De Duitse bezetter vervoerde zo'n 3500 mannen vanuit Hilversum naar verschillende plekken in Nederland en Duitsland om daar te werken. Robin verteld hoe ze dit hebben aangepakt. Marc stuit op een bijzonder verhaal, waarbij TBC een redding lijkt.

Affiche Oktoberrazzia 1944

Carel Everhardus Milet de St. Aubin, onderduiken in een keukenkastje

Dagboek Jan Klinkert, oktoberrazzia 1944

Paul Hogendoorn, slachtoffer oktoberrazzia 1944


Aflevering 5 en 6 zijn vanaf 29 mei te beluisteren.