Aan het einde van de strenge winter van 1944-1945 kwam een groot deel van het voedseltransport tot stilstand. De westelijke provincies verhongerden. In Engeland werd het plan gevat om voedsel te distribueren met behulp van vliegtuigen. De Royal Air Force zou dit, onder andere met Poolse en Australische eenheden, gaan doen onder de naam Operatie Manna. Deze operatie begon op 29 april 1945. Enkele dagen later voegden de Amerikanen zich bij deze missie onder de naam Operatie Chowhound.

Geallieerde vliegtuigen boven Hilversum en Weesp. Collectie Hilversum in de Oorlog

Voedsellabels

Het voedsel dat tijdens Operatie Manna werd uitgeworpen was verpakt in jute cementzakken. Om snel te kunnen sorteren en distribueren waren er aan de zakken papieren labels bevestigd. Onder andere thee, gist en ingeblikte lunchworst maakten deel uit van de eerste voedseldropping in de geschiedenis. De Amerikaanse USAAF dropte vanuit Engeland legerrantsoenen in vochtbestendige kartonnen dozen. In totaal werd bij de operaties Manna en Chowhound zo'n 11.000 ton aan voedsel gedropt.

Voedsel

Al het voedsel zat verpakt in blikken of in kartonnen dozen. De kartonnen dozen waren complete menu's. Bij opening waren allerlei soorten pakken en blikken te vinden die samen meerdere complete maaltijden konden verzorgen.

Verpakkingslabels voor de voedselzakken. Collectie Hilversum in de Oorlog.

Menukaarten van de diverse menu's die in de kartonnen dozen konden zitten. Collectie Hilversum in de Oorlog.

Voorbeelden van uitgegooide verpakkingen. Collectie Hilversum in de Oorlog.

Einde hongersnood

Met dank aan de inzet van onze bevrijders werd de grote hongersnood in Nederland opgelost. Eind 1944 begon Zweden met het leveren van eten in Nederland via de haven in Delfzijl. Nederland was toen nog bezet. Hoewel de levering van voedsel de bevolking hielp, was dit niet genoeg. Vooral Noord-Holland en Zuid-Holland waren getroffen door de voedselschaarste, aangezien deze regio's als laatsten zijn bevrijd. Operaties Manna en Chowhound maakten definitief einde aan de grote hongersnood in Nederland.

Een deel van deze tekst is geschreven door Collectie Honger Naar Bevrijding

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.