Bezetting – Duitse aanwezigheid

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wemelde het in Hilversum van de Duitse militairen. Van Luftwaffe-militairen op Vliegveld Hilversum tot SS’ers en Wehrmacht-militairen die werden ingekwartierd in schoolgebouwen en bij burgers thuis. Eén van de hoogste bevelhebbers, Wehrmachtbefehlshaber in den Niederlanden (WBN) Friedrich Christiansen, vestigde zich zelfs in het Hilversumse Raadhuis en later in een villa in Crailo. Overal was de Duitse aanwezigheid voelbaar.

Bezetting van het Hilversumse Raadhuis

Misschien wel het meest iconische gebouw van Hilversum: het in 1931 door Willem Dudok ontworpen Raadhuis. Ook in de Tweede Wereldoorlog trok dit gebouw veel bekijks. Duitse militairen lieten zich fotograferen vóór en zelfs bovenop het Raadhuis. In 1942 vestigde de leiding van de Duitse Wehrmacht in Nederland zich in het gebouw.

Lees meer »

Hermann Göring divisie in Hilversum

De Hermann Göring-divisie was een elite-eenheid van de Luftwaffe. De eenheid stond onder leiding van Hermann Göring. De eenheid begon als een politiemacht, maar groeide al snel uit tot een omvangrijke militaire organisatie. Militairen van deze divisie werden onder andere ingezet bij razzia’s. Vanaf 1941 tot het einde van de oorlog werden militairen van de Hermann Göring-divisie opgeleid in de Fabritiusschool en de Catharina van Rennes-/Julianaschool. Ze werden opgeleid om aan het front ingezet te worden. Een aantal van hen werd later ingezet in Oost-Pruisen om tegen de Sovjet-Unie te vechten. Ook in Bussum was de divisie aanwezig, onder meer in het Christelijk Lyceum aan de Nieuwe ’s-Gravelandseweg 38.

Lees meer »

Wachabteilung Lager Zeist - Wachtmannen

In 1943 werd er een bewapende bewakingseenheid in het leven geroepen om bepaalde belangrijke gebieden zoals fabrieken of militaire terreinen te bewaken. Deze bewakingseenheid onder bevel van de Wehrmachtbefehlshaber in den Niederlanden Friedrich Christiansen werd de Wachabteilung genoemd. Leden ervan werden Wachtmannen genoemd (Wachman in het Duits).

Lees meer »