Paul Hogendoorn, slachtoffer oktoberrazzia 1944

Een van de Hilversumse mannen die tijdens de oktoberrazzia van 1944 was weggevoerd naar Amersfoort was Paul Hogendoorn, geboren op 28 januari 1900. Paul Hogendoorn overleed in 1945 aan uitputting in Duitsland door de slechte arbeidsomstandigheden, hij werd 45 jaar.

Foto van Paul Hogendoorn gemaakt in 1921, uit het familie archief van Hans Hogendoorn.

Gezin

Paul Hogendoorn woonde met zijn vrouw Hermina Hogendoorn (geboren Eijsten) en hun twee zoons Paul Marinus en Herman Johan op de Voltastaat 4 in Hilversum. Van beroep was Paul steenzager. Paul moest zich tijdens de oktoberrazzia van 1944 melden in Hilversum Sportpark en hij werd verplicht om mee te gaan met de groep Hilversumse mannen om naar Amersfoort te gaan.

Kamp Amersfoort

Op 24 oktober schreef Paul Hogendoorn de volgende brief naar zijn vrouw vanuit kamp Amersfoort:

"24 oktober 1944
Beste vrouw,

Wij zijn aangekomen in Amersfoort en hebben ‘s avonds nog weer eten gehad. Ik slaap naast Henk de Gooier. Jo Groenhoof is ook van de partij de baazen zitten ook in de ploeg, de buurman en Arie Veerman met me eigs zijn ook bij ons. Beb Cotelet is er ook en heel de fabriek.

Je man en ook aan de jongens."

Kirchlegern

Van Amersfoort werd Paul Hogendoorn later overgeplaatst naar de Duitse stad Kirchlegern om aldaar dwangarbeid te verrichten. Vanuit Kirchlegern schreef hij de volgende brief aan zijn vrouw:

"17 januari 1945
Beste vrouw en kinderen,

Hier lig ik nu in een school. Met 35 man in een klas dan weet je het wel. Zeg Mien als je een pakje kunt sturen met den een of anders doe je Bert want wij zitten hier zonder tabak en als je kunt ook nog wat anders goed, broek voor het werk. Zeg vrouw schrijf als je kunt en schrijf dan ook hoe het adres van Aat dan kan ik hem ook is schrijven. Nu vrouw maar weer tot ziens en verder de groeten van je man en aan de andere en tot blij den thuis komst nou dag hoor en ook aan de jongens.

Groetjes, je man Paul."

Overleden

Op 11 februari 1945, slechts 25 dagen na het schrijven van de bovenstaande brief overleed Paul Hogendoorn op 45 jarige leeftijd in Kirchlegern. Waarschijnlijk aan uitputting door de zware en slechte arbeidsomstandigheden.

Foto gezin Hogendoorn

Op 22 mei 2024 ontvingen wij een digitale afdruk van een familiefoto van de familie Hogendoorn uit 1921 gemaakt tijdens het 30 jarig huwelijksfeest van zijn ouders. Paul Hogendoorn staat op de achterste rij 3de van rechts.

Foto familie Hogendoorn gemaakt in 1921, uit het familie archief van Hans Hogendoorn.

Reactie plaatsen

Reacties

Hans Hogendoorn
2 maanden geleden

Zag een bekende naam op uw webstek, helaas kan ik niet meer vertellen dat Paul Hogendoorn (28 jan. 1900) een broer van mij opa was. Ik kan wel een foto van Paul toesturen, ik hoor wel of u interesse heeft. Vr groet Hans Hogendoorn