Eind 1944 werd de landelijke organisatie van de Binnenlandse Strijdkrachten ingedeeld in 19 gewesten. Hilversum viel onder Gewest 9 'Het Gooi'.

Kleding

Over het algemeen staan de (Nederlandse) Binnenlandse Strijdkrachten (NBS of  BS) bekend om de blauwe overalls en de oranje-blauw-witte armbanden. In Het Gooi droegen de leden echter voornamelijk pakken of overjassen. Er waren weinig kledingvoorschriften. Wel was het belangrijk te allen tijde de armband te dragen. Op deze manier kon iedereen zien dat iemand bij de NBS hoorde.

Bewapende leden van de NBS te Hilversum. Collectie Hilversum in de Oorlog

Bevrijdingsoptocht op de Groest in Hilversum. Voorop lopen drie mannen van de NBS. Erachter rijd een Britse Humber Scout Car van de 49th Infantry Division (Polar Bears), 1945. Collectie Hilversum in de Oorlog

Uitrusting

Ook op het gebied van uitrusting waren er praktisch geen voorschriften. Een groot deel van de wapens van de NBS zijn tijdens de oorlog bemachtigd dankzij de RAF (Royal Air Force). De RAF wierp overal in Nederland op afgesproken plekken en tijden droppingscontainers uit met daarin wapens voor het verzet. In deze containers zaten meestal Stenguns en Lee Enfields. Op de foto links zijn NBS-leden te zien met Stenguns. Ook maakte de NSB gebruik van op de bezetter buitgemaakte wapens.


Armband

Elk lid van de Nederlands Binnenlandse Strijdkrachten droeg een armband. Er zijn veel variaties op deze armbanden. Ook Gewest 9 'Het Gooi' had haar eigen kenmerkende armband. Deze is te herkennen aan de stempel van een leeuw in een rechthoek.

 

Meer informatie over de NBS armband onder de volgende link: Binnenlandse Strijdkrachten armbanden.

NBS-armband uit Gewest 9 'Het Gooi' in de kenmerkende blauw-wit-oranje kleurstelling. De armbanden waren gemaakt van zonwering stof. Collectie Hilversum in de Oorlog


Legitimatiebewijs voor de NBS van J. Versteeg uit Naarden. Collectie Hilversum in de Oorlog

Legitimatiebewijs

Om misverstanden te voorkomen, had elk NBS-lid een eigen legitimatiebewijs. Op dit legitimatiebewijs stond bij welk gewest diegene hoorde en welke functie hij bekleedde. Dit was ook van belang voor geallieerde soldaten: die moesten weten met wie ze te maken hadden.

Legitimatiebewijs van het NBS-lid Marinus ter Wal uit Hilversum. Geschonken door familie Ter Wal. Collectie Hilversum in de Oorlog


Dankbrief

Na afloop van de oorlog bedankte de bevelhebber van de Nederlandse Strijdkrachten, prins Bernhard, de NBS-leden middels een brief en een knoopsgatspeld.

De brief luidt als volgt:

''Bij het uittreden uit den actieven dienst bij de Binnenlandsche Strijdkrachten, is het mij een behoefte u langs dezen weg mijn erkentelijkheid en mijn dank uit te spreken voor de toewijding en de belangrijke diensten, welke u ten behoeve van ons land hebt betoond. Ik hoop, dat u ook in de toekomst met dezelfde toewijding uwe diensten aan het Nederlandsche volk ten nutte zult  kunnen maken. Mijn beste wensen voor uw verdere levensloop mogen u vergezellen. Bernhard''

Knoopsgatspeld NBS. Collectie Hilversum in de Oorlog

Dankbrief prins Bernhard aan alle leden van de NBS. Geschonken door familie Ter Wal. Collectie Hilversum in de Oorlog

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.