Elk lid van de Nederlands Binnenlandse Strijdkrachten had een armband. Aangezien diverse organisaties hun eigen plannen trokken zijn er veel variaties bekend van deze armband. Uiteraard hadden de plaatsen in het Gooi ook hun eigen kenmerkende armbanden, met onderlinge verschillen per plaats.

Materiaal

Kenmerkend voor de Binnenlandse Strijdkrachten was de blauw wit oranje armband, deze armbanden zijn gemaakt van stof van zonweringen. In 1944 is deze stof verknipt voor het maken van de armbanden. Door schaarste heeft men deze banden nogmaals verder moeten verknippen om zoveel mogelijk leden te voorzien van een armband.

NBS armbanden uit gewest 9 ''Het Gooi''. Collectie Hilversum in de Oorlog.

Stempels

Wat de armbanden uit gewest ''het Gooi'' onderscheid van de rest van de armbanden in Nederland is het gebruik van een stempel in vorm van de Nederlandse leeuw in een rechthoek. Nergens anders in Nederland gebruikten ze deze stempel.

Stempel van de Nederlandse leeuw in een rechthoek, gebruikt door de NBS gewest 9 ''Het Gooi''. Collectie Hilversum in de Oorlog.

BEL gemeenten

De armband aan de linker kant is vermoedelijk gebruikt door de drie BEL gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren. Deze drie gemeenten zijn al een lange tijd hecht verbonden met elkaar en hoogstwaarschijnlijk hebben ze deze band doorgezet bij de NBS.

NBS armband uit gewest 9 ''Het Gooi'' in kenmerkende blauw wit oranje kleur van zonwering stof. Collectie Hilversum in de Oorlog.

Hilversumse armbanden

De armbanden die in Hilversum gedragen werden waren blauw van kleur. Aan de linker en de rechterkant werden ze gestempeld met de Nederlandse Leeuw. Midden boven in is de gemeentestempel van Hilversum zichtbaar. Aan de zijkanten zitten groene touwtjes om zo aan de arm vast te knopen.

NBS armband uit gewest 9 ''Het Gooi'' uit Hilversum. Collectie Hilversum in de Oorlog.

NBS armband uit gewest 9 ''Het Gooi'' met stempel van een bel. Collectie Hilversum in de Oorlog.

Ordedienst

De Ordedienst had hun eigen armbanden, deze zijn vrijwel altijd gestempeld met ''O.D.''. Zo was er een duidelijk onderscheid tussen normale NBS leden en Ordedienst personeel.

NBS armband uit gewest 9 ''Het Gooi'' in oranje kleur van de OD (Ordedienst). Collectie Hilversum in de Oorlog.

Armband Gewestelijk Commandant NBS ''het Gooi''. Collectie Hilversum in de Oorlog.

Gewestelijk Commandant

Dit model armband is in 1944 vervaardigd in Heeze. De bedoeling van de geallieerden was dat de Nederlandse partizanen deze armbanden zouden gebruiken zodat de geallieerde militairen duidelijk konden zien dat de dragers van de banden aan dezelfde kant stonden. 

Helaas werd de lading armbanden onderschept door de Duitsers, waardoor van het plan weinig terecht kwam. 

De armband werd desalniettemin toch in een aantal gevallen gebruikt rondom Nederland. Deze armband zelf is gestempeld met ''Gewestelijk Commandant B. S. - 9'', de 9 staat voor het gewest "Het Gooi". Het is onbekend of deze armband daadwerkelijk ook in gebruik is geweest door NBS leden in het Gooi.

Stempel in de armband Gewestelijk Commandant NBS ''het Gooi''. Collectie Hilversum in de Oorlog.


Inspectie leden van de Binnenlandse Strijdkrachten te Bussum, 1945. Alle leden dragen hun uniformen en een NBS armband. Collectie Hilversum in de Oorlog

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.