Aangezien veel Duitse mannen aan het front waren ingezet, ontstond in nazi-Duitsland een nijpend tekort aan arbeidskrachten. Toen de groots opgezette wervingscampagne niet het gewenste resultaat opleverde, werd gedwongen tewerkstelling de norm. Aanvankelijk werden alleen de mannen tussen de 18 en 35 jaar opgeroepen. In de loop van de oorlog werd de leeftijd voor de arbeidsinzet telkens verruimd. De bezetter organiseerde razzia's. Bij deze grootschalige 'uitkamacties' werden soms wel duizenden mannen opgepakt. Veel mannen probeerden de gedwongen tewerkstelling te omzeilen door onder te duiken. Regelmatig verborgen de mannen zich in hun eigen woning; bijvoorbeeld op zolder, in de kelder, of achter een kast.
Carel Everhardus Milet de St. Aubin, geboren 15 juni 1900 te Amsterdam, was kantoorbediende bij een groothandel in staatsmijnkolen. Hij woonde met zijn vrouw Maria Schuurman, zijn dochter Petronella Johanna (1926) en zijn zoon Carel Everhardus (jr.) (1929) aan het Dr. P.J.H. Cuypersplein te Hilversum. Tijdens de razzia's verborg Carel Everhardus zich in één van de keukenkastjes in zijn eigen woning.
De heer Milet de St. Aubin ondergedoken in het keukenkastje in zijn keuken te Hilversum. Foto Hofma. Collectie Hilversum in de Oorlog
Reactie plaatsen
Reacties