Eén van de verzetsgroepen die zich voornamelijk bezighield met werkzaamheden rondom koeriers- en inlichtingendiensten, was Rolls Royce. Deze verzetsgroep kwam in het najaar van 1943 tot stand. Direct na de oorlog publiceerde enkele leden van de voormalige verzetsgroep een boekje over de verzetswerkzaamheden die ze tijdens de oorlog hadden verricht. Zo kregen voormalige medewerkers 'enig inzicht [...] in het geheel, waar zij een deel van uitmaakten'. Naar schatting werkten er tussen de duizend en vijftienhonderd mensen bij Rolls Royce. Eén van hen was Klaasje Draijer uit Hilversum.
Kaft, Ontstaan en werken van de koeriers- en inlichtingendienst R.R.. Collectie Hilversum in de Oorlog
Klaasje Draijer
Dit exemplaar van Ontstaan en werken van de koeriers- en inlichtingendienst R.R was eigendom van verzetsstrijder Klaasje Draijer (1906). Zij was als koerierster verbonden aan Rolls Royce. Naast haar werkzaamheden voor RR, heeft Draijer zich tijdens de Tweede Wereldoorlog beziggehouden met het verspreiden van illegale lectuur. Ook gaf ze hulp aan onderduikers en fungeerde ze als correspondentieadres voor Joden. Ze woonde samen met haar man G. van Maanen aan de Vossenstraat 29.
Binnenzijde van het boekje Ontstaan en werken van de koeriers- en inlichtingendienst R.R., waaruit blijkt dat dit het exemplaar van Klaasje Draijer is geweest. Collectie Hilversum in de Oorlog
Legitimatiebewijs
Ter herinnering aan de werkzaamheden van leden van Rolls Royce kregen de leden, waaronder Klaasje Draijer, legitimatiebewijzen. Haar legitimatiebewijs is ondertekend door Karel Louis de Vries, één van de leiders van deze verzetsgroep.
Rolls Royce legitimatiebewijs van Klaasje Draijer, Collectie Hilversum in de Oorlog
Verklaringen
In het archief van het NIOD liggen enkele documenten van de verzetsgroep Rolls-Royce. Tussen de documenten bevinden zich verklaringen over de medewerkers van de verzetsgroep. Op iedere verklaring staat basisinformatie over de medewerkers, zoals naam, geboortedatum en geboorteplaats. Uiteraard bevatten de verklaringen ook informatie over hun tijd bij Rolls Royce. Hadden ze een schuilnaam, en zo ja, wat was deze? Welke werkzaamheden voerden ze uit, en wat was de duur hiervan? En met welke andere verzetsactiviteiten hielden ze zich bezig, naast hun werk voor Rolls Royce? Deze verklaringen werden na de bevrijding opgemaakt. De bijgevoegde verklaring gaat over Klaasje Draijer.
Bron: NIOD toeg. nr. 188 (Rolls Royce), inv. nr. 14
Werkgebied
Het werkgebied van de Rolls Royce-groep concentreerde zich voornamelijk in Amsterdam, maar hun netwerk strekte zich uit tot aan Zwolle en Rotterdam. Op de onderstaande kaart, opgenomen in het boekje, wordt het lijnennet van de koeriersdienst weergegeven.
Verklaring lijnennet Koeriersdienst, Ontstaan en werken van de koeriers- en inlichtingendienst R.R.. Collectie Hilversum in de Oorlog
Tekening groep Hilversum
De jonge verzetsstrijder Rob Korpershoek maakte voor de Hilversumse afdeling van de Rolls Royce-groep een gedetailleerde tekening van hun werkzaamheden en distributielijn. De tekening toont het werk van de koeriersters, waaronder het vervoeren van post per fiets van Amsterdam naar Kampen. Op de achterzijde van het document is de tekst geschreven: ''Vrijheid! welke offers hebben wij moeten brengen om haar herwinnen. J. B. Kooij''
Tekening over afdeling Hilversum van de verzetsgroep Rolls Royce door Rob Korpershoek. Collectie Hilversum in de Oorlog
Bronvermelding:
NIOD toeg. nr. 188 (Rolls Royce), inv. nr. 14
https://www.geni.com/projects/Groep-Rolls-Royce/41120
Reactie plaatsen
Reacties