Bezoek Generalfeldmarschall August von Mackensen aan Loosdrecht

In juni 1941 bracht de Duitse Generalfeldmarschall August von Mackensen een bezoek aan de Loosdrechtse Plassen. Wie was deze Generalfeldmarschall?

Militaire loopbaan van August von Mackensen

August von Mackensen (1849-1945) begon zijn militaire carrière op 20-jarige leeftijd in het Pruisische leger. Hij nam als vrijwilliger deel aan de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871. In 1873 koos hij voor een carrière als beroepsmilitair. Mackensens ster was rijzende; hij kreeg de ene na de andere promotie. In 1899 werd hij de persoonlijke adjudant van de Duitse keizer Wilhelm II. Twee jaar later werd hij Mackensen benoemd tot generaal-majoor bevelhebber van de Leibhusaren. De Leibhusaren stonden bekend om de grote doodskop op de hoofddeksels. Het uniform van de Leibhusaren heeft Mackensen tot zijn dood in 1945 gedragen. Hij werd in 1915 bevorderd tot maarschalk. Onder zijn leiding behaalde het Duitse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog belangrijke overwinningen.

Eerste Wereldoorlog en Interbellum

Onder Mackensens leiderschap behaalde het Duitse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog belangrijke overwinningen tijdens onder meer de Slag bij Tannenberg. Hij werd in 1915 bevorderd tot maarschalk. Na de Eerste Wereldoorlog voelde Mackensen zich, net als veel andere Duitse officieren, verraden. Hij geloofde in de zogeheten 'Dolkstootlegende', was fel tegen het Verdrag van Versailles en de Weimarrepubliek en vóór de monarchie. In de jaren '30 raakte Mackensen betrokken bij de Nazi-partij van Adolf Hitler. Maar zijn houding tegenover de partij was ambigu. Mackensen was een groot voorstander van het overnemen van de Pruisische tradities, maar liet ook duidelijk zijn afkeuring blijken over bepaalde zaken. Zo keerde hij zich bijvoorbeeld tegen de gruwelen die plaatsvonden tijdens de invasie van Polen in 1939.

        Portretfoto August von Mackensen ca. 1915. 

Begrafenis Keizer Wilhelm II

Op 4 juni 1941 overleed de Duitse Keizer Wilhelm II in Huis Doorn, waar hij sinds 1919 in ballingschap verbleef. Mackensen was aanwezig op zijn begrafenis. De begrafenis vond plaats op 9 juni 1941 in bijzijn van onder andere Arthur Seyss-Inquart, Friedrich Christiansen, Kroonprins Wilhelm en Keizerin Hermine.

Aankomst August von Mackensen aan Loosdrecht

In juni 1941 bezocht August von Mackensen Loosdrecht. Mackensen bracht een bezoek aan 'Seeheim Edelweiss' waar Duitse soldaten kwamen om te ontspannen aan en op het water. Hier nuttigde Mackensen onder gezelschap van diverse officieren en generaals een drankje.

Het graf van Keizer Wilhelm II met links het bloemstuk gegeven door Adolf Hitler. Foto SS Bildbericht S. Fritz, Collectie Hilversum in de Oorlog.

Aanwezigen begrafenis Keizer Wilhelm II waaronder (links tot rechts) Keizerin Hermine, Kroonprins Wilhelm, Arthur Seyss-Inquart en August von Mackensen. Foto SS Bildbericht S. Fritz, Collectie Hilversum in de Oorlog.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.