Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er diverse divisies met Duitse soldaten gelegerd in Hilversum. Hier werden voornamelijk schoolgebouwen voor gebruikt. De door Dudok gebouwde Catharina van Rennesschool/Julianaschool in Hilversum was één van die schoolgebouwen.

De Hermann Göring divisie was vanaf 1941 tot het einde van de oorlog gelegerd in zowel de Catharina van Rennesschool/Julianaschool en de Fabritiusschool. Dienstplichtige jongens kwamen daar om opgeleid te worden tot soldaten om later aan het front ingezet te worden. Zo zijn een aantal soldaten van de Hermann Göring divisie die in Hilversum gestationeerd zaten later ingezet in Oost-Pruisen en Tunesië.

Agendafragment 22 maart 1944 van Hermann Göriding divisie soldaat Horst Leopold waar hij zijn aankomst in Hilversum beschreef. Collectie Hilversum in de Oorlog

Hermann Göring divisie soldaten voor de Catharina van Rennesschool te Hilversum. Collectie Hilversum in de Oorlog.

Wapenonderhoud les van de Hermann Göring divisie aan de Catharina van Renesschool te Hilversum. Collectie Hilversum in de Oorlog.

MG34 schiettraining ergens in de Hilversumse bossen door de Hermann Göring divisie te Hilversum. Collectie Hilversum in de Oorlog.

Vrije tijd

Naast trainingen was er ook tijd voor ontspanning. Soldaten hadden eens in de zoveel tijd hun ''urlaub''. Duitse soldaten gingen met verlof en sommige besloten de regio te ontdekken. Veel soldaten trokken naar de Loosdrechtse plassen, om aldaar een boot te huren en om met een gezelschap te varen. Anderen trokken de stad in om een bezoek te brengen aan bijvoorbeeld de genazificeerde ''Stadtschauburg Hilversum'' te bezoeken, het Gooiland Theater.

Hermann Göring divisie soldaten op verlof aan de Loosdrechtse Plassen. Collectie Hilversum in de Oorlog

Een flyer van een Deutsches Theater in den Niederlanden voorstelling ''Mit Meinen Augen'', gehouden in de Stadtschauburg Hilversum. Collectie Hilversum in de Oorlog.

Reactie plaatsen

Reacties

FRANS W EVERS
3 maanden geleden

Ik kreeg een verzoek uit de VS over een eventuele bezetting van Hilverbeek in s-Graveland in WO II. Seys Inquart zou er een tijdje gewoond hebben? Ik woon in het huis en heb daarover nooit iets gelezen. Weten jullie meer?