Dagelijks leven

De Duitsers probeerde de Nederlandse bevolking aanvankelijk voor zich te winnen. Maar de Nederlanders gaven zich niet zo gemakkelijk gewonnen. Toch probeerden de meesten zich zo goed als mogelijk aan te passen aan de wil van de bezetter. Sommigen collaboreerden zelfs, terwijl anderen het niet zagen zitten om te leven in onderdrukking en daarom in het verzet gingen. Deze categorie zal gaan over de aanpassingen die men moest ondergaan en de moeilijke keuzes die mensen moesten maken tijdens de bezettingsperiode.

Strassenerlaubnis armband

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er in veel plaatsen een avondklok ingevoerd. Dit hield in dat men na een bepaalde tijd niet meer op straat mocht komen. Enkele mensen zoals brandweerpersoneel of bewakers mochten wel op straat komen na de avondklok. Ter controle moesten ze een ''Strassenerlaubnis'' armband omdoen. De onderstaande armband is een Strassenerlaubnis armband uit Hilversum, dit is te zien aan de stempel ''Wehrmacht Standortverwaltung Hilversum''.

Lees meer »

Het persoonsbewijs

In april 1941 voerde de Duitse bezetter in Nederland een nieuwe identiteitsbewijs in: het persoonsbewijs, bedacht door Jacob Lentz. Iedere Nederlander vanaf 15 jaar oud werd verplicht zijn persoonsbewijs ten alle tijden bij zich hebben. Op het persoonsbewijs stonden personalia, een foto en een vingerafdruk.

Lees meer »