Verzetsman Anton (Aart) van Boeschoten

Anton van Boeschoten is een Hilversumse verzetsman die van 1942 tot en met 1945 verzetswerk heeft verricht. Na de oorlog heeft hij het verzetsherdenkingskruis gekregen voor zijn daden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In 1942 raakte van Boeschoten betrokken bij het verzet. Hij hielp Joodse mensen om ze met de trein van Groningen naar Den Haag te krijgen. Vervolgens bracht hij de Joodse mensen in contact met de juiste contactpersonen die ze naar onderduikadressen brachten. Dit heeft hij in totaal 18 keer gedaan. Zijn handlanger was meneer van der Laar uit Hilversum, van der Laar bezorgde hem valse persoonsbewijzen en geld voor treinkaartjes. Met dit werk heeft hij in totaal tussen de 50 en 60 Joden kunnen helpen.

Tijdens een straatcontrole in oktober 1944 werd van Boeschoten opgepakt en naar kamp Amersfoort gestuurd. In kamp Amersfoort kreeg hij een baan als verpleger.

Foto Anton van Boeschoten. Bezit Alice Campbell (dochter).

Op 31 oktober 1944, een aantal dagen na de razzia van Hilversum wist van Boeschoten diverse Hilversumse mannen te redden vanuit de Cavaleriekazerne te Amersfoort. Voordat de Hilversummers naar Duitsland op transport moesten om te werken werden ze medisch gekeurd. Het is goed mogelijk dat Van Boeschoten als verpleger deze medische keuring uit heeft gevoerd en op deze manier een aantal mensen heeft aangewezen als ''niet gezond genoeg'' zodat ze weer naar huis mochten.

Een jaar na deze gebeurtenis heeft een deel van de teruggekeerde Hilversummers als eerbetoon een oorkonde gemaakt voor van Boeschoten. Op deze oorkonde staan enkele handtekeningen en adressen van de personen die hij gered heeft.

De aangeboden oorkonde als dank voor de hulp op 31 oktober 1944 in in kamp Amersfoort. Bezit Alice Campbell (dochter).

 

Op 20 maart 1986 overlijd Anton van Boeschoten op 73 jarige leeftijd in Calgary, Canada.

Reactie plaatsen

Reacties

Lucas van Boeschoten
6 maanden geleden

Anton van Boeschoten was my father. I heard anecdotes of his resistance work, but never from him. He spoke not a word of those horrible times. Thank you for giving me this honoring portrait of my noble dad.