De familie Hamel is onder meer bekend van de Gooische Metaalhandel I. Hamel & Zonen. Jacob Hamel (1892) was één van de drie broers die het bedrijf leidden. In 1911 trouwde hij met Fenny de Vries (1888). Het echtpaar kreeg vier kinderen: zonen Israël (Ies, 1912), Philip (Flip, 1916) en Abraham (Bram, 1926), en dochter Evaline (Eef, 1914). Een groot deel van het gezin woonde aan de Gijsbrecht van Amstelstraat 100 in Hilversum. Eef woonde met haar man Philip (Flip) Krant in Bussum. Flip Hamel verhuisde na zijn huwelijk met Sara (Liny) Bolle in 1941 naar een woning aan de Vaartweg 83a. Vier gezinsleden overleefden de oorlog niet.

Kinderen van Jacob en Fenny Hamel. V.l.n.r.: Philip (Flip), Israël (Ies), Abraham (Bram), Evaline (Eef) en Philip (Flip) Krant, de echtgenoot van Eef. Collectie Stichting Hilversum in de Oorlog. Bruikleen familie Hamel

Samengestelde foto waarop de tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoorde gezinsleden van het gezin Hamel staan. V.l.n.r. Abraham (Bram), Jacob (boven), Sara (Liny) Hamel-Bolle (onder) en Philip (Flip). Collectie Stichting Hilversum in de Oorlog. Bruikleen familie Hamel

Jacob Hamel

Jacob werd in 1942 opgepakt omdat hij meubels bij zijn buren in bewaring had gegeven, in een poging te voorkomen dat de Duitse bezetter deze in beslag zou nemen. Na gevangenschap in het Huis van Bewaring in Amsterdam, Kamp Amersfoort en Kamp Westerbork, werd hij op 24 juli 1942 op transport gesteld naar Auschwitz. Jacob heeft de oorlog niet overleefd.

Fenny Hamel-de Vries

Fenny is in 1943 met zoon Ies via Amsterdam en een onderduikadres in Bussum beland bij de familie Jan en Suze van Munster in ’s-Graveland, in een kleine arbeiderswoning aan de Leeuwenlaan 309 (nu 14) tegen de bosrand. In dat huis hebben gedurende de oorlog voor kortere of langere tijd in totaal liefst 25 onderduikers gezeten, die allemaal de oorlog hebben overleefd.

Portretfoto van Jacob Hamel. Collectie Stichting Hilversum in de Oorlog. Bruikleen familie Hamel

Jacob Hamel en Fenny Hamel-de Vries in de tuin van hun woning aan de Gijsbrecht van Amstelstraat 100 te Hilversum. Collectie Stichting Hilversum in de Oorlog. Bruikleen familie Hamel

Portretfoto van Fenny Hamel-de Vries. Collectie Stichting Hilversum in de Oorlog. Bruikleen familie Hamel

Bram Hamel, Flip Hamel en Liny Hamel-Bolle

Bram, Flip en Liny werden op 10 juni 1943 opgepakt op hun onderduikadres in Doorn door beruchte Utrechtse jodenjagers. Bram werd op 29 juni 1943 op transport gesteld naar het vernietigingskamp Sobibor, waar hij vermoedelijk direct na aankomst is vergast. Twee weken later, op 13 juli 1943, werden ook Flip en Liny op transport gesteld. Ook zij zijn direct na aankomst, op 16 juli 1943, in Sobibor om het leven gebracht.

Portretfoto van Abraham (Bram) Hamel. Collectie Stichting Hilversum in de Oorlog. Bruikleen familie Hamel

Portretfoto van Philip (Flip) Hamel. Collectie Stichting Hilversum in de Oorlog. Bruikleen familie Hamel

Portretfoto van Sara (Liny) Hamel-Bolle. Collectie Stichting Hilversum in de Oorlog. Bruikleen familie Hamel

1. Pagina uit een fotoalbum met foto's van Abraham (Bram) Hamel.
2. Abraham (Bram) Hamel met zijn ouders, Jacob en Fenny Hamel-de Vries, op het strand.
Collectie Stichting Hilversum in de Oorlog. Bruikleen familie Hamel

1. Huwelijksfoto Philip (Flip) Hamel en Sara (Liny) Hamel-Bolle.
2. De woning van Philip (Flip) Hamel en Sara (Liny) Hamel-Bolle aan de Vaartweg 83a in Hilversum.
Collectie Stichting Hilversum in de Oorlog. Bruikleen familie Hamel

Ies Hamel en Dora van Munster

Zoon Israël (Ies) en Theodora (Dora) van Munster, één van de zes dochters van de onderduikgevers, werden verliefd op elkaar. Tijdens de onderduik, wanneer Dora en Ies door omstandigheden even niet bij elkaar konden zijn, schreven zij elkaar liefdesbrieven. Ze trouwden direct na de oorlog. Ies en Dora kregen twee zoons.

Eef Hamel en Flip Krant

Ook dochter Eef overleefde de oorlog. Zij en haar man Flip Krant zaten ondergedoken in Hilversum, eerst op de H.A. Lorentzweg en later op de H. Kamerlingh Onnesweg. Maar toen in 1944 verraad dreigde, zijn ook zij tot het eind van de oorlog bij de familie Van Munster ondergedoken. Eef en Flip hadden één dochter. Ook zij overleefde de oorlog. Na de oorlog adopteerden Eef en Flip een meisje van wie de ouders tijdens de oorlog zijn vermoord. Het echtpaar kreeg later nog een zoon.

Een foto van na de oorlog. V.l.n.r. Jan van Munster, Suze van Munster-van den Berg, en Fenny Hamel-de Vries. Collectie Stichting Hilversum in de Oorlog. Bruikleen familie Hamel

Met dank aan de familie Hamel voor het in bruikleen stellen van dit materiaal voor onderzoeks- en educatiedoeleinden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.