Bevrijdingsfoto's familie Groenink

Eind April 2022 ontvingen wij van de familie Groenink een mapje met zeven foto's. De foto's zijn gemaakt net na de bevrijding van Hilversum met een Agfa Govaert Box Camera door A. Groenink-Cuperus. Er zitten beelden bij van nieuwsgierige burgers die een bezoek brengen aan het militaire camp van de Britse militairen van de 49th (West Riding) Division, ook wel bekend als de Polar Bears.

Voedselblikken trommels

In een groot deel van Nederland was voedselschaarste. In april en mei 1945 wisten de geallieerde troepen voedsel over te brengen naar het bezette Nederland. Dit werd gedaan middels de operaties Manna en Chowhound. Met deze operaties werd ruim 11.000 ton voedsel per vliegtuig boven Nederland afgeworpen. Later, met de bevrijding, kwamen de geallieerden met vrachtwagenladingen vol grote voedselblikken. Deze waren gevuld met bijvoorbeeld biscuits. Wanneer de inhoud van de blikken op was, werden de blikken hergebruikt door de bevolking. Kinderen maakten hier bijvoorbeeld vlotten en trommels van. Rechts is een foto te zien van de Hilversumse jeugd met een aantal van deze blikken, vermaakt tot trommels.

Kinderen met trommels, foto A. Groenink-Cuperus. Collectie Hilversum in de Oorlog.

Kinderen bewonderen het kampement, foto A. Groenink-Cuperus. Collectie Hilversum in de Oorlog.

Militair kampement

De Hilversumse bevolking was erg nieuwsgierig naar de komst van de geallieerde militairen in de regio. Al gauw kwamen vele burgers af op de kampementen van de Britse en Canadese militairen te Hilversum. Dit kampement lag in het Corversbos tussen Hilversum en Bussum. Op de foto links zijn meerdere kinderen te zien die het kampement bewonderen. Op de voorgrond helpt een kind een militair met het ingieten van olie in een motor. Onder is een militair te zien die zijn kleding gladstrijkt.

Strijkende soldaat, foto A. Groenink-Cuperus. Collectie Hilversum in de Oorlog.

Militaire voertuigen

Ook de militaire voertuigen waren zeer indrukwekkend voor de lokale bevolking. Met de aankomst van de geallieerde militairen in de periode van de bevrijding werden de voertuigen door veel mensen bewonderd. Op de eerste foto is een Britse vrachtwagen te zien met het logo van de 49ste (West Riding) Divisie op het spatbord. Op de tweede foto zijn de bandensporen te zien van de voertuigen.

Kinderen en burgers op militaire voertuigen van de 49ste West Riding divisie, foto A. Groenink-Cuperus. Collectie Hilversum in de Oorlog.

Bandensporen van militaire voertuigen, foto A. Groenink-Cuperus. Collectie Hilversum in de Oorlog.

Geallieerde militair geeft handtekening aan kind, foto A. Groenink-Cuperus. Collectie Hilversum in de Oorlog.

Handtekening Geallieerde militair

Handtekeningen van militairen werden ook volop verzameld door de bevolking. Rechts is te zien dat een jongentje, uitgerust met een bevrijdingsspeldje van Wilhelmina met een strikje, een handtekening ontvangt van een Britse soldaat. Achterop de foto staat de naam ''Hall'' geschreven. Dit is ook de achternaam van een Britse soldaat Henry Hall die samen met twaalf andere soldaten van het Leicestershire Regiment op 10 mei 1945 zijn omgekomen tijdens het ruimen van landmijnen op een weiland naast Paleis Soestdijk. Deze soldaten rustten op de Noorderbegraafplaats te Hilversum. Helaas is het niet met zekerheid te zeggen dat de soldaat op de foto Henry Hall is.

Binnenlandse Strijdkrachten

Op de onderstaande foto zijn de ruggen van diverse leden van de Binnenlandse Strijdkrachten te zien samen met een Geallieerd militair. Het is onbekend welke mensen dit zijn.

Leden Binnenlandse Strijdkrachten, foto A. Groenink-Cuperus. Collectie Hilversum in de Oorlog.

Zagen van hout, foto A. Groenink-Cuperus. Collectie Hilversum in de Oorlog.

Hout zagen

Tot slot de foto rechts van Andries Groenink en Anneke Groenink die in de achtertuin hout zagen om te stoken. Deze foto is gemaakt op de Koningin Sophielaan in Bussum. Waar de familie Groenink destijds woonden. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.