Bezetting - Duitse soldaten

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wemelde het in Hilversum van de Duitse soldaten. Van Luftwaffe soldaten op het Vliegveld Hilversum tot aan SS'ers en Wehrmacht personeel die ingekwartierd zaten in schoolgebouwen of bij burgers thuis. Een van de hoogste bevelhebbers, Wehrmachtbefehlshaber in den Niederlanden Friedrich Christiansen, vestigde zich zelfs in het gemeentehuis van Hilversum en later in Crailo.

Bezoek Generalfeldmarschall August von Mackensen aan Loosdrecht

August von Mackensen (1849-1945) begon zijn militaire carrière op 20-jarige leeftijd in het Pruisische leger. Hij nam als vrijwilliger deel aan de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871. In 1873 koos hij voor een carrière als beroepsmilitair. Mackensens ster was rijzende; hij kreeg de ene na de andere promotie. In 1899 werd hij de persoonlijke adjudant van de Duitse keizer Wilhelm II. Twee jaar later werd hij Mackensen benoemd tot generaal-majoor bevelhebber van de Leibhusaren. De Leibhusaren stonden bekend om de grote doodskop op de hoofddeksels. Het uniform van de Leibhusaren heeft Mackensen tot zijn dood in 1945 gedragen. Hij werd in 1915 bevorderd tot maarschalk. Onder zijn leiding behaalde het Duitse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog belangrijke overwinningen.

Lees meer »

Hermann Göring divisie in Hilversum

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er diverse divisies met Duitse soldaten gelegerd in Hilversum. Hier werden voornamelijk schoolgebouwen voor gebruikt. De door Dudok gebouwde Catharina van Rennesschool/Julianaschool in Hilversum was één van die schoolgebouwen.

Lees meer »

Wachabteilung Lager Zeist - Wachtmannen

In 1943 werd er een bewapende bewakingseenheid in het leven geroepen om bepaalde belangrijke gebieden zoals fabrieken of militaire terreinen te bewaken. Deze bewakingseenheid onder bevel van de Wehrmachtsbefehlshaber in den Niederlanden Friedrich Christiansen werd de Wachabteilung genoemd. Leden ervan werden Wachtmannen genoemd (Wachman in het Duits).

Lees meer »