Dagboek Jan Klinkert, Februaristaking 1941

Op 25 februari 1941 begint de Februaristaking in Amsterdam. Al snel verspreidt de staking zich over andere plaatsen in het land, waaronder Hilversum. Deze staking was een tegenreactie van de Nederlandse bevolking op de anti-Joodse maatregelen van de bezetter. De Hilversumse Jan Klinkert beschreef de gebeurtenissen in Hilversum uit deze periode in zijn dagboek.

Persoonsbewijs van Jan Klinkert. Bruikleen van de familie Klinkert.

Dagboekfragment Jan Klinkert, 24, 25, 26 & 27 februari 1941. Bruikleen familie Klinkert.

Dinsdag 25/2/41

In Amsterdam algemene staking van trams, taxi's, kantoor-, fabrieks-, en winkelpersoneel als protest tegen het optreden van de NSB, tegen de gevangenneming van vele Nederlanders en tegen de jodenvervolging. Ook in Hilversum dreigt de staking, ook van gas en waterbedrijven. Zodat Gre 's avonds nog emmers vol water heeft afgetapt om op alles voorbereid te zijn.


Woensdag 26/2/41

Ook hier algemene staking van alle fabrieken zoals bijv. de NSF met 2000 arbeiders. Alle winkels in de Kerkstraat gesloten en vele andere grote zaken. 's avonds een ultimatum in de krant dat morgen de arbeid overal hervat moet zijn. Terwijl de uitvoering van dat besluit in opgedragen aan de luchtmacht. Met andere woorden.............. in het dorp erge drukte met vele oploopjes. Op de kerkbrink staan mitrailleurs opgesteld. Ik nog steeds in bed. Greethje blijkt op het consultative bureau gekeurd te zijn als een echt rolladetje. Weegt nu 8 pond en 2 ons. De nachtelijke voeding mag nu zo langzamerhand afgewend worden. Erg koud.


Donderdag 27/2/41

een snerpende koude windweer wat bloemen op de ruiten. In de afgelopen nacht blijkt ook dat Henk Mastenbroek te zijn geinterneerd als hoofd van een afdeling op de NSF waar alle personeel heeft gestaakt. In de kranten staat nu een uiteen zetting voor staking waar uit blijkt dat de schuld ook hiervan weer enkel en alleen bij de joden ligt. Als gevolg van de staking. Staat dat stukje thans in de kranten!''

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.