Eind 1944 werd de landelijke organisatie van de Binnenlandse Strijdkrachten opgedeeld in 19 gewesten. Hilversum viel onder gewest 9 ''Het Gooi''.

Kleding

Over het algemeen staan de Binnenlandse Strijdkrachten bekend om de blauwe overalls met oranje-blauw-witte armbanden. In het Gooi kozen ze voor andere kledij. Ondanks dat er weinig kledingvoorschriften waren voor leden van de NBS, droegen ze hier voornamelijk pakken of overjassen. Het belangrijkste kledingvoorschrift was het verplicht dragen van de armband. Op deze manier kon iedereen zien dat iemand bij de NBS hoorde.

Bewapende leden van de NBS te Hilversum. Collectie Hilversum in de Oorlog.

Bevrijdingsoptocht op de Groest in Hilversum. Voorop lopen drie mannen van de NBS. Erachter rijd een Britse Humber Scout Car van de 49th Infantry Division (Polar Bears), 1945. Collectie Hilversum in de Oorlog.

Uitrusting

Ook op het gebied van uitrusting waren er praktisch geen voorschriften. Een groot deel van de wapens van de NBS zijn tijdens de oorlog bemachtigd dankzij de RAF, die overal in Nederland op afgesproken plekken droppingscontainers uitgooide met daarin wapens voor het verzet. De wapens die meestal te vinden waren in containers waren Stenguns en Lee Enfields. Op de foto links zijn NBS leden te zien met Stenguns. Ook zijn er wapens van de bezetter buitgemaakt door het verzet.


Armband

Elk lid van de Nederlands Binnenlandse Strijdkrachten had een armband. Aangezien diverse organisaties hun eigen plan trokken zijn er veel variaties op deze armbanden. Ook gewest 9 ''Het Gooi'' had haar eigen kenmerkende armband. Een Gooische armband is te herkennen aan de stempel van een leeuw in een rechthoek.

 

Meer informatie over de NBS armband onder de volgende link: Binnenlandse Strijdkrachten armbanden.

NBS armband uit gewest 9 ''Het Gooi'' in kenmerkende blauw wit oranje kleur van zonwering stof. Collectie Hilversum in de Oorlog.


Legitimatiebewijs voor de NBS van J. Versteeg uit Naarden. Collectie Hilversum in de Oorlog.

Legitimatiebewijs

Om misverstanden te voorkomen had elk NBS lid een eigen legitimatiebewijs. Op dit legitimatiebewijs stond bij welk gewest diegene hoorde en welke functie hij bekleedde. Dit was ook van belang voor geallieerde soldaten, die moesten weten met wie ze te maken hadden.

Legitimatiebewijs van het NBS lid Marinus ter Wal uit Hilversum. Collectie Hilversum in de Oorlog, geschonken door de familie ter Wal.


Dankbrief

Bij het afronden van de oorlog bedankte de bevelhebber van de Nederlandsche Strijdkrachten prins Bernhard de NBS leden door middel van een brief en een knoopsgatspeld.

De brief luid als volgt:

''Bij het uittreden uit den actieven dienst bij de Binnenlandsche Strijdkrachten, is het mij een behoefte u langs dezen weg mijn  erkentelijkheid en mijn dank uit te spreken voor de toewijding en de belangrijke diensten, welke u ten behoeve van ons land hebt betoond. ik hoop, dat u ook in de toekomst met dezelfde toewijding uwe diensten aan het Nederlandsche volk ten nutte zult  kunnen maken. Mijn beste wensen voor uw verdere levensloop mogen u vergezellen. Bernhard''

Dankbrief prins Bernhard aan alle leden van de NBS. Collectie Hilversum in de Oorlog, geschonken door de familie ter Wal.

Bron:

https://binnenlandsestrijdkrachten.nl/

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.