Oktoberrazzia 1944

Op 23 oktober 1944 vond er in Hilversum een grote razzia plaats. Alle mannen tussen de 17 en 50 jaar oud moesten zich per direct melden bij het Hilversumse Sportpark. Eenmaal aangekomen werden ze medisch gekeurd en vervolgens op transport gezet naar Amersfoort om dwangarbeid te verrichten voor de bezetter. In twee dagen tijd werden er in totaal rond de 4.000 Hilversumse mannen weggevoerd.

Ooggetuigenverslag van Jan van der Velden

Het was maandag 23 oktober 1944, toen 's ochtends om 7 uur het luchtalarm afging. Dat was vreemd, want op die tijd hadden we nog nooit eerder luchtalarm gehad. Door het raam van de woonkamer zagen we, dat aan de overkant een biljet op de ramen van de kruidenier Van der Velde op de hoek van de Radiostraat werd geplakt. Gauw naar buiten om te kijken wat daar op stond. Er stonden al meer mensen de teksten te lezen.

Lees meer »

Oktoberrazzia 1944

Op 23 oktober 1944 vond er in Hilversum een grote razzia plaats. Alle mannen tussen de 17 en 50 jaar oud moesten zich per direct melden bij het Hilversumse Sportpark. Eenmaal aangekomen werden ze medisch gekeurd en vervolgens op transport gezet naar Amersfoort om dwangarbeid te verrichten voor de Duitse bezetter. In twee dagen tijd werden er in totaal rond de 4.000 Hilversumse mannen weggevoerd.

Lees meer »

Carel Everhardus Milet de St. Aubin, onderduiken in een keukenkastje

Aangezien veel Duitse mannen aan het front waren ingezet, ontstond in nazi-Duitsland een nijpend tekort aan arbeidskrachten. Toen de groots opgezette wervingscampagne niet het gewenste resultaat opleverde, werd gedwongen tewerkstelling de norm. Aanvankelijk werden alleen de mannen tussen de 18 en 35 jaar opgeroepen. In de loop van de oorlog werd de leeftijd voor de arbeidsinzet telkens verruimd. De bezetter organiseerde razzia's. Bij deze grootschalige 'uitkamacties' werden soms wel duizenden mannen opgepakt. Veel mannen probeerden de gedwongen tewerkstelling te omzeilen door onder te duiken. Regelmatig verborgen de mannen zich in hun eigen woning; bijvoorbeeld op zolder, in de kelder, of achter een kast.

Lees meer »

Dagboek Jan Klinkert, oktoberrazzia 1944

Op 23 oktober 1944 vond er een grote razzia actie plaats in Hilversum. Alle burgers werden met loeiende sirenes opgeschrikt door de bezetter omdat de mannen zich moesten melden bij het Sportpark voor de arbeid. Een van deze mannen was Jan Klinkert. In zijn dagboek heeft hij genoteerd wat hij meemaakte op deze zwarte dag.

Lees meer »

Paul Hogendoorn, slachtoffer oktoberrazzia 1944

Eén van de Hilversumse mannen die tijdens de oktoberrazzia van 1944 is weggevoerd naar Amersfoort was Paul Hogendoorn, geboren op 28 januari 1900. Paul Hogendoorn overleed in 1945 aan uitputting in Duitsland door de slechte arbeidsomstandigheden. Hij werd 45 jaar.

Lees meer »