Verzet

Er was veel onvrede in Nederland nadat het land bezet werd door Nazi-Duitsland. Sommige mensen vonden dat er iets gedaan moest worden, ze gingen het verzet in. Verzet kan op vele manieren, van Joden helpen onderduiken tot aanslagen plegen op belangrijke nazi's. Ook kleine daden van verzet werden er gepleegd, zoals het dragen van speldjes in kleuren van de Nederlandse vlag.

Brits strooimateriaal voor Sinterklaas 1941

Propaganda bestaat in allerlei vormen. Maar hoe bereikte geallieerde propaganda het Nederlandse volk tijdens de bezetting? De propaganda werd onder meer gedeeld via de radio, maar het luisteren naar de radio was al snel verboden. Een relatief nieuwe methode was het verspreiden van geschriften boven Nederland. Dit was iets wat de bezetter moeilijk tegen kon houden. Gedurende de oorlog zijn er door de Britse RAF (Royal Air Force) massaal propagandapamfletten vanuit vliegtuigen boven Nederland afgeworpen. De geallieerden deden dit onderweg naar Duitsland om aldaar doelen te bombarderen.

Lees meer »

Joodse oorlogspleegkinderen

Op 8 mei 1945 werd de Commissie voor Oorlogspleegkinderen (OPK) opgericht. De Commissie was opgericht om na de Tweede Wereldoorlog de voogdij te regelen over Joodse kinderen die tijdens de oorlog ondergedoken hebben gezeten. Meteen na de oorlog brak er een strijd uit tussen het voormalige verzet en de gedecimeerde Joodse gemeenschap over de opvang van de kinderen.

Lees meer »

Omgebouwde Wilhelmina munten

Munten hebben een lange geschiedenis als het gaat om het omgetoverd worden tot sieraden, lepels of spelden. Ook tijdens de oorlog gebeurde dit. Het kwam vaak voor dat ondergedoken mensen allerlei munten ombouwden naar sieraden of spelden zodat het verzet deze vervolgens kon verkopen. Op deze manier werd het verzet gefinancierd. 

Lees meer »

Verzetsman Johannes Willebrordus Pel

Johannes werd geboren op 7 november 1895 te Hilversum. Hij had een eigen drukkerij en dreef een winkel in boeken en kantoorbenodigdheden genaamd Pel’s Electrische drukkerij en boekhandel aan de Veerstraat 16 in Hilversum. Ook had Pel een eigen krant genaamd de Noord en Oost.

Lees meer »