Bevrijding

Op 5 mei 1945 capituleerde Duitsland. Nederland was weer vrij! Geallieerde legervoertuigen trokken door de straten, toegejuicht door de bevolking. Eindelijk kon met de bezetters en collaborateurs worden afgerekend. Helaas leidde dit ook regelmatig tot excessen, zoals het kaalknippen van zogenaamde "moffenmeiden".

Bevrijdingsfoto's familie Groenink

Eind April 2022 ontvingen wij van de familie Groenink een mapje met zeven foto's. De foto's zijn gemaakt net na de bevrijding van Hilversum met een Agfa Govaert Box Camera door A. Groenink-Cuperus. Er zitten beelden bij van nieuwsgierige burgers die een bezoek brengen aan het militaire camp van de Britse militairen van de 49th (West Riding) Division, ook wel bekend als de Polar Bears.

Lees meer »

Schoolschriftje Kortenhoef

Net na de oorlog hadden enkele leerlingen van een school in Kortenhoef hun verhalen uit de oorlogstijd opgeschreven, het is een zeer interessant tijdsdocument over bekende gebeurtenissen door de ogen van kinderen. In het schriftje worden gebeurtenissen zoals een razzia, de bevrijding en diverse bombardementen beschreven.

Lees meer »

Bevrijdings bordjes

Deze twee bordjes zijn gemaakt door Plateelbakkerij Zenith te Gouda. Op het eerste bordje zie je de Duitsers Nederland binnen marcheren in mei 1940. Het onderschrift luidt als volgt: ''Er was een tijd van komen...''. Het tweede bordje maakt de zin af. Hierop is iemand te zien die een Duitse soldaat uit Nederland schopt (in mei 1945) met het onderschrift ''Er is een tijd van gaan!''

Lees meer »

Tijdschrift - The Canadian Army in Holland

In oktober 1945 bracht de Dutch Overseas Broadcasting Station P C J te Hilversum de brochure ''The Canadian Army in Holland'' uit voor Canadese soldaten die in Nederland waren gestationeerd. De brochure bestaat uit 16 cartoons getekend door Jan Nieuwenhuys, die destijds werkte in de YMCA ''Maple Leaf Club'' aan de 's-Gravelandseweg te Hilversum. De cartoons waren allemaal geschetste situaties die Canadese soldaten veelal meegemaakt zullen hebben tijdens hun aanwezigheid in Nederland.

Lees meer »

Bevrijdingshelm

Dit is een model 27 Nederlandse helm. Op de plaats van de ster zat normaal gesproken een helmplaat met daarop een leeuw. De helmplaat is destijds verwijderd. Deze helm is achtergelaten in Hilversum na mei 1940 en vervolgens gevonden door een Hilversumse tiener. Midden 1945 is de kale plek opgevuld met een ster. Vervolgens is de helm met de feestelijkheden van de bevrijding gedragen.

Lees meer »

Voedseldroppings

Aan het einde van de strenge winter van 1944-1945 kwam een groot deel van het voedseltransport tot stilstand. De westelijke provincies verhongerden. In Engeland werd het plan gevat om voedsel te distribueren met behulp van vliegtuigen. De Royal Air Force zou dit, onder andere met Poolse en Australische eenheden, gaan doen onder de naam Operatie Manna. Deze operatie begon op 29 april 1945. Enkele dagen later voegden de Amerikanen zich bij deze missie onder de naam Operatie Chowhound.

Lees meer »