Jodenvervolging

De Tweede Wereldoorlog heeft littekens achtergelaten in een groot deel van de wereld, maar vooral in de Joodse gemeenschap. De Nazi's hadden alles op alles gezet om de Joodse bevolking weg te zetten als beesten, onmensen die het leven niet waard waren. Ook in Nederland hebben ze dit gedaan. Het begon met pure haat, vertolkt in antisemitische propaganda, en eindigde in de concentratiekampen waar miljoenen onschuldige mensen de dood werden ingejaagd. Uit Nederland alleen stierven al meer dan 100.000 joden, dat was ongeveer 73% van de Nederlands Joodse bevolking. Ook in Hilversum en omstreken zijn er veel Joodse mensen gedeporteerd en niet meer terug gekomen. Van de ruim 2.400 Nederlandse Joden uit Hilversum bleven er na 5 jaar oorlog nog slechts 200 over.

Het lot van de familie Biallosterski

Vóór de Tweede Wereldoorlog woonden er ongeveer 140.000 Joden in Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ruim 100.000 Nederlandse Joden vermoord door het naziregime. Van de overlevenden had een deel de oorlog overleefd door onder te duiken. Maar niet iedereen die ondergedoken was, overleefde de oorlog. Dit artikel gaat over het Amsterdamse gezin Biallosterski, vader Tobias (1888-1943), moeder Jeannette Johanna (1898-1943), dochter Margaretha Elisabeth (1926-1943) en zoon Frits Johan (1920-1973). Dit gezin besloot tijdens de Tweede Wereldoorlog onder te duiken. Alleen Frits Johan overleefde de oorlog.

Lees meer »

Anti-Joodse Maatregelen

Gedurende de bezetting van Nederland perkte de nazi bezetter de vrijheden van de Joden telkens in tot ze geen rechten meer hadden. Het begon met een verbod op het uitoefenen van diverse werkzaamheden en eindigde in een verplicht transport naar concentratiekampen in Oost Europa.

Lees meer »