Nederlands uniform met uitrusting

Soldaten van het Nederlandse leger droegen groengrijze uniformen met groene helmen met een ronde helmplaat van een Nederlandse leeuw.

Uniform

In de mobilisatieperiode droeg elke soldaat een uniform. De overheid verstrekte grove stof uniformen. (Onder) officieren hadden echter een bepaalde status om hoog te houden dus kozen ervoor om privé uniformen aan te schaffen bij de kledingmaker. Deze uniformen moesten vooralsnog volgens de richtlijnen van defensie gemaakt worden maar ze zagen er over het algemeen strakker uit. Het afgebeelde uniform betreft een buitenmodel sergeant-majoor-instructeur rang voor de infanterie. Het uniform is gemaakt door de kledingmaker P. G. A. Kradolfer Uniformen te Soesterberg. Aan de linkerkant zit een holster voor de Browning M.25 pistool en aan de rechterkant hangt een Stormdolk.

                                     Kleermakerslabel aan de binnenkant van de uniformjas door P. G. A. Kradolfer Uniformen
                                     Soesterberg. Collectie Hilversum in de Oorlog.

Stormdolk

De Stormdolk was een Nederlandse dolk dat tegen het eind van de eerste wereldoorlog ontworpen werd. Het ijzer dat voor de stormdolk gebruikt is komt van omgesmolten afgekeurde spoorrails. Het handvat is gemaakt van notenhout, hier is bewust voor gekozen aangezien notenhout niet opzet wanneer het nat is. In totaal werden er 49.995 stormdolken gemaakt.

Nederlandse stormdolk. Collectie Hilversum in de Oorlog.

Nederlands buitenmodel sergeant-majoor-instructeur uniform voor de infanterie, gemaakt in Soesterberg. Collectie Hilversum in de Oorlog.


Hoofddeksels

Helm

Het Nederlandse leger had diverse modellen helmen, de helm afgebeeld is een M34 model Nederlandse helm. De kleur is veldgroen en voorop zit er een koperen helmplaat van een Nederlandse leeuw.

Nederlandse M34 helm. Collectie Hilversum in de Oorlog.

Kepie

De kepie is een model 1928 manschappen kepie, dit is te zien aan de blikken kokarde en de twee blauwe biezen. De kepie is gemaakt door P. G. A. Kradolfer Uniformen uit Soesterberg.

Nederlandse kepie. Collectie Hilversum in de Oorlog.


Reactie plaatsen

Reacties

stephan de Wit
een jaar geleden

TOP site ziet er schitterend uit.
Groeten Stephan (maat van Chris).
Shoarma was lekker gisteren.